Belépés
E-mail
Jelszó
 

Eseménynaptár
2019. július
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Legújabb képfeltöltés

Mesemondó verseny 2018
Az óvoda bemutatása
Oszd meg másokkal is

Az óvoda bemutatása

 
Óvodánk Heves megyében, a Mátra-hegység lábánál, Gyöngyöstől 10 km-re délre található. Adács 2676 fő lakosú község. A település egyetlen óvodája a mi Akácfa úti óvodánk. A községben 1956 óta működik óvoda. 1976-ig kétcsoportos, majd 1976-tól a felújított új épületben, amely a falu központjában található négy csoportos óvoda várja a gyermekeket.
 
Az óvoda udvarral, virágos kerttel rendelkezik. Füves, homokos, betonozott terület, valamint külső fedett terasz, szatellit található udvarunkon. A lombos fák árnyékot adnak, a zöld cserjék esztétikussá teszik környezetünket. A nyári időszakban kerti zuhany és ivókút biztosítja a gyerekek felfrissülését, pancsolását.
 A fából készült, a gyermekek mozgásigényét, kielégítő udvari játékok: függeszkedők, hinták, kötélmászókák, fedett homokozó, babaház, libikókák, "mókuskerék", mind-mind gyermekeink szabadidős tevékenységét, edzését szolgálja. Balesetveszély elkerülése céljából ütéscsillapító gumilapok találhatók a mászókák alatt. A jövőben szeretnénk kicserélni a régi udvari mászókát, hintát. Udvarunk ékessége az ölelkező gyermekpárt formáló élőfából kifaragott szobor.
Az óvoda épületében négy csoportszoba található. A csoportszobák parkettásak, falai világos pasztellszínűek, korszerű, energiatakarékos neon-világítással, földgázos központi fűtésrendszerrel ellátottak. A gyermekek itt játszanak, étkeznek, pihennek. A foglalkoztatók jól felszereltek, hangulatos galériák, tölgy asztalokat és székeket, esztétikus fűz bútorok, színes TV, DVD, CD lejátszó található minden csoportszobában. Mindezek megvásárlásához segítséget kaptunk a fenntartó önkormányzattól, illetve pályázatok révén, valamint az “Adácsi Óvodásokért Alapítvány” támogatásából, melyet a gyermekek testi-szellemi fejlődését elősegítő tárgyi feltételek biztosítása céljából hoztunk létre.
A négy csoportnak három gyermekmosdója van (egy mosdón két csoport osztozik), két gyermeköltözője (két csoport egy helyiségben öltözik, és egy csoportnak a folyosón vannak elhelyezve az öltöző szekrényei).
Az intézmény tornaszobája a “zártudvar” elnevezésű helyiség, mely több funkciót is betölt, mert rossz idő esetén “zsibongónak” is használható, valamint kiállításokat, és vásárokat is szoktunk itt rendezni.
Itt sok-sok mozgásfejlesztő tornaszer található, mely a gyermekek szabad mozgástevékenységét, fejlesztését, edzését szolgálja.
 
Gyermekférőhelyek száma 120 fő, az óvoda négy csoporttal működik.
 
Az óvodai nevelésünk gyermekközpontú, a családi nevelést kiegészítve, a szülővel együttműködve a gyermeket óvja, védi, neveli, szocializálja, segíti sokoldalú, harmonikus fejlődését, személyisége kibontakoztatását az életkori, egyéni sajátosságok és az eltérő fejlődési ütem figyelembevételével (ideértve a kiemelt figyelmet igénylő gyermeket is). Szeretetteljes, biztonságos, az egyéni különbözőségeket toleráló légkörben, ésszerű korlátokkal, minden gyermeknek esélyt adunk saját erősségeik felismerésére, és a sikerélményre. Elfogadjuk, és tiszteletben tartjuk a különbözőséget, erre neveljük gyermekeinket is. 
Különös gondot fordítunk óvodánkban a testi és lelki egészség védelmére, fejlesztésére a szabad játék biztosítására.
Célunk, hogy az óvodai élet olyan legyen ebben a mátraaljai kis faluban, amely a gyermekek számára kiegyensúlyozott, boldog, családias, otthonos, szeretetteljes légkört tud biztosítani, hogy a szülők gyermekeiket bizalommal ránk bízhassák.

Kategóra:
Szerző: | Dátum: 2010. november 18. (csütörtök) 21:00:35